Snižte hladinu cholesterolu pomocí beta-glukanu
Přemýšleli jste někdy, proč nejčastěji doporučují jíst ovesné kaše ke snížení hladiny cholesterolu a prevenci kardiovaskulárních onemocnění? To je do značné míry způsobeno zdravou rozpustnou vlákninou a mnoha výhodami beta-glukanů. Poskytnou rychlejší trávení, zvýší odolnost, delší pocit sytosti, čistší zažívací trakt, úbytek hmotnosti, lepší vzhled a pohodu.
Většina lidí o nich nikdy neslyšela, ale ve vědeckých časopisech se již hovoří o téměř 13 000 odborně recenzovaných článcích o beta-glukanech.
Beta-glukany z kvasinek Saccharomyces cerevisiae jsou přírodní polysacharidy, které jsou klasifikovány jako imunomodulátory, což znamená, že „modulují“ (mění) náš imunitní systém, aby byl co nejefektivnější. Tyto molekuly podobné vláknům působí aktivací všech buněk imunitního systému v těle. Když je tělo konfrontováno s cizími patogeny, které považuje za nesobecké (např. viry, bakterie, houby, rakovina, paraziti atd.), Beta-glukany staví imunitní buňky do „vysoké pohotovosti“, aby se vypořádaly s útočníky.
Beta-glukany ovesné jsou jednou z forem rozpustné vlákniny, která je silně spojena se zlepšením hladiny cholesterolu a s tím spojeným posiluje zdraví srdce. Stejně jako mnoho vláken jsou k dispozici také ve formě doplňku stravy.
Zdroj beta-glukanů v přírodě
Nacházejí se v celých zrnech rostlinách, jako je oves, otruby, pšenice a ječmen. Působí jako vysoce konzervované strukturní složky buněčných stěn mořských řas, kvasinek a hub, jako jsou maitake a reishi.
Proč potřebujeme vlákninu?
Vláknina se získává z rostlinných potravin, které konzumujeme. Možná jste slyšeli, že vláknina je pro nás dobrá, ale věděli jste, že nejsou všechny stejné? Existují dvě hlavní kategorie vlákniny: rozpustná a nerozpustná. V každé kategorii jsou různé typy. Rozpustná vláknina, jako jsou beta-glukany, je částečně rozpustná ve vodě. Nerozpustná vláknina se vůbec nerozpouští. Většina potravin obsahuje oba druhy vlákniny, ale jejich množství se může lišit.
Vláknina podporuje dobré zdraví, protože pomáhá tělu snižovat hladinu cholesterolu a kontrolovat hladinu cukru v krvi. Pomáhají také při zácpě a vyprazdňování, udržují zdravé bakterie ve střevech a pomáhají regulovat tělesnou hmotnost.