Bezlepková dieta – ANO nebo NE?
V rámci nejnovějších stravovacích trendů, představuje lepek u spousty lidí problém. Mnoho lidí jej označuje za jednoho z hlavních viníků obezity a zažívacích potíží. Lidem, kteří nemají celiakii nebo nejsou přecitlivělí na lepek, jim škodí. Nesprávné vyloučení lepku ze stravy však může mít negativní důsledky. Odhalíme výhody a nevýhody lepku a bezlepkové stravy.
Co je to lepek?
Lepek je bílkovina nacházející se v některých cereáliích a dodává chlebu a cereálním výrobkům žvýkací a elastickou konzistenci, takže je důležitým prvkem pekárenských výrobků. Je to jediný protein v potravinách, který žaludeční kyselina nedokáže rozložit, což může v případě celiakie vést k zánětu střev. U zdravých jedinců absorbují střevní klky v tenkém střevě živiny do krve. U celiakie však lepek dráždí střevní klky nebo dokonce vyvolává imunitní odpověď a v případě chronické konzumace lepku vede k poškození nebo rozpadu střevních klků a následnému špatnému vstřebávání živin.
Největší rizika bezlepkové diety:
Největším rizikem je určitě nevyvážená strava, a tedy nedostatek základních živin. Bezlepkové náhražky chleba a muffinů jsou stejně nezdravé jako ty, které obsahují lepek. Navíc díky zpracování produktů, které je nevyhnutelné, protože se stávají bezlepkovými, mohou být tyto produkty během zpracování zbaveny některých velmi důležitých živin, jako jsou vláknina, železo, zinek, vitamíny B-komplexu, vápník a fosfor. Kromě toho takové výrobky mají tendenci obsahovat více kalorií a cukru, protože lepek také dodává jídlu příchuť, kterou je třeba v bezlepkových výrobcích nahradit. Takže stejně jako se někteří lidé mylně domnívají, že bezlepková dieta pomáhá při hubnutí, může dojít k opaku kvůli nadměrnému příjmu kalorií, sacharidů a cukru. Kromě hubnutí jsme také podvyživení základními živinami, což vede k malátnosti a možným zdravotním problémům.
Výhody bezlepkové diety:
O výhodách bezlepkové stravy můžeme mluvit, pouze když jíme potraviny, které jsou již v zásadě bezlepkové, jako je ovoce, zelenina, celozrnné bezlepkové cereálie, chudé bílkoviny, zdravé tuky. V tomto případě je bezlepková dieta zdravá, protože se vyhýbáme příjmu rafinovaných sacharidů a cukru. Můžeme tedy také zhubnout nějaké kilo navíc a zlepšit celkovou pohodu. Pro lidi, kteří nejsou přecitlivělí, však lepek z celých zrn neškodí.
Které potraviny se doporučují a které se nedoporučují?
Doporučuje se jíst přirozeně bezlepkové cereálie, jako je quinoa, amarant, pohanková kaše, proso kaše, kukuřice. Dále luštěniny, semena a ořechy, ovoce a zelenina, vejce, ryby a libové maso.
Měli bychom se však vyhnout chlebu, pivu, koláčům a koláčům, sušenkám a krekrům, croissantům, těstovinám a zpracovaným potravinám.
Tip na nákup: značka bez lepku neznamená, že je také zdravá, důležité je množství cukru a energetická hodnota produktu.
Produkty v košíku
Speciální nabídka pouze tady!
Přidejte k objednávce a ušetřete!
FatBurn Tea*
Přispívá k metabolismu tuků, odstraňuje přebytečnou tělesnou hmotnost a přirozeně potlačuje pocit hladu
IMUNUP*
Obsahuje 7 aminokyselin 11 vitamínů a 8 minerálů pro imunitní systém
Vitamín D3 v prášku*
Nejvíce biologicky dostupný forma vitamínu d3 prášek