Jak se připravit na maraton?
Rozhodli jste se běžet maraton? Gratuluji k odvážnému rozhodnutí, ale bez přípravy to nepůjde. Aby však nebyla příliš náročná, rozhodli jsme se vám pomoci s některými užitečnými tipy.
Proč maraton?
Nejprve si položme otázku, proč bychom chtěli běžet maraton. Možná budete chtít zlepšit svoji fyzickou kondici pravidelným tréninkem, chránit imunitní systém před nachlazením, nebo se jen překonat sami sebe v maratónský den. Možná, že všechny výše uvedené. Maraton v každém případě vyžaduje důkladnou fyzickou a duševní přípravu.
Jak se připravíme na maraton?
Při běhu, samozřejmě. Musíme však dodržovat několik pravidel:
Poslouchejte své tělo: Pokud pocítíte choroboplodné zárodky poranění, raději na několik dní přestaňte trénovat a poraďte se s lékařem. Zůstat zdravý! Vyhněte se také přetrénování.
Běhejte uvolněně a šťastně: takto bude běh relaxací a nikoli další „prací“
Zajistěte vhodné běžecké vybavení: především obuv je důležitá, abyste se v ní cítili pohodlně a pohodlné oblečení
Naplánujte si tréninky předem: stanovte plán kilometrů a naplánujte je. Sledujte pokrok na denní bázi.
Nezapomeňte se po cvičení protáhnout: svaly je třeba po namáhavém cvičení protáhnout, aby se zabránilo možným svalovým zraněním a bolesti.
Jak se stravujeme před maratonem?
S takovou fyzickou námahou je strava stejně důležitá jako trénink. Zejména v posledních týdnech před maratónem musíme zajistit odpovídající výživu, a to:
3 týdny až 1 týden před maratónem: pro nejrychlejší a nejefektivnější regeneraci svalů je důležité konzumovat co nejvíce bílkovin a antioxidantů.
1 týden před maratonem: začneme jíst větší množství celozrnných sacharidů, které se přeměňují na zásoby glykogenu v těle. Glykogen se během cvičení rozkládá na glukózu, kterou tělo potřebuje jako zdroj energie.