Kakao, jedna z nejsložitějších superpotravin na světě
Kakaovník je stálezelený tropický strom z čeledi slézovitých, který produkuje čokoládu v raw formě před přidáním cukru, tuku a dalších přísad. Původem pochází z tropické oblasti Jižní Ameriky a Mexika, odkud pochází většina kakaových bobů.
Z kakaových bobů se vyrábí kakaový prášek, čokoláda a kakaové máslo. Kakao je plné antioxidantů, hořčíku a živin, které nám dodávají plno energie a samozřejmě nás činní šťastnými.
Z malého květu, velké ovoce
Kakao získáváme z plodů kakaovníku Theobroma. Je to vysoký, který měří 5–8 m, má tlustý kmen s plstnatými větvemi, který roste ve stinných oblastech deštných pralesů. Květy a později plody kakaa rostou přímo na kmenech nebo silných větvích. Květy jsou malé, o průměru 1–2 cm, s růžovou stopkou a plod je až 30 cm dlouhá protáhlá uzavřená bobule žluté, hnědavé až červené barvy. Plody se velmi liší velikostí, tvarem a strukturou, protože jejich průměr se pohybuje od přibližně 10 cm do 40 cm a více. Lusky ve tvaru míče pro americký fotbal jsou velmi cenné, protože obsahují 20 až 60 kakaových semen vlastně bobů, které jsou skryty uvnitř sněhově bílé dužiny. Z kakaových bobů se vyrábí kakao a čokoláda. Každé zrno obsahuje velké množství tuku a specifický alkaloid theobromin, podle kterého dostala rostlina svůj název. Sklizeň kakaových lusků není určena ročním obdobím, protože se sklízí po celý rok, jelikož dozrávají v různých fázích.
Potravina, která ovlivňuje naši náladu
- Kakao obsahuje také aminokyselinu tryptofan, která povzbuzují produkci serotoninu, který v mozku stimuluje pocit dobré nálady, klidu, pohody a zabraňuje depresím. Výhody zařazení kakaa do naší stravy v následujících formách:
- Kakaové boby jsou základem všech čokoládových výrobků. Tato super boby neobsahují cukr, ale obsahují bílkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu, železo, vápník, hořčík, vitamíny B, C a E a mnoho dalších živin. Je známo, že tyto fytochemikálie přirozeně zvyšují metabolismus a pomáhají bojovat proti mnoha nemocem, včetně srdeční a cukrovky.
Drcené kakaové boby jsou skvělým doplňkem jogurtu, cukrovinek, nápojů atd. - Kakao v prášku je známá přísada do teplých a studených nápojů.
Kakaové máslo je častou složkou kosmetických produktů, díky své nutriční hodnotě a trvanlivosti. Vyživuje suchou pokožku, zjemňuje ji a příjemně voní. Blahodárně působí na péči o pokožku před a po opalováním. Skvělá surovina pro přípravu domácí kosmetiky (tělové mléko, mýdlo …).
Kakaový prášek Bio
Přírodní kakaový prášek v Bio kvalitě
- 100% Z ekologického zemědělství
- Zdroj hořčíku
- Zdroj železa
- Zdroj zinku
- Prémiová kvalita
- Raw
Produkty v košíku
Speciální nabídka pouze tady!
Přidejte k objednávce a ušetřete!
FatBurn Tea*
Přispívá k metabolismu tuků, odstraňuje přebytečnou tělesnou hmotnost a přirozeně potlačuje pocit hladu
IMUNUP*
Obsahuje 7 aminokyselin 11 vitamínů a 8 minerálů pro imunitní systém
Vitamín D3 v prášku*
Nejvíce biologicky dostupný forma vitamínu d3 prášek