Promo icon

100% záruka spokojenosti

Promo icon

Doručení do 2-3 pracovních dnů

Promo icon

60 denní právo na vrácení

Promo icon

100% záruka spokojenosti

Promo icon

Doručení do 2-3 pracovních dnů

Promo icon

60 denní právo na vrácení

Mandlový koláč

Odkud pocházejí mandle?

Mandle jsou získáváme z mandlových semen, které se pěstuje hlavně ve Středozemním moři a jsou rostlinou z čeledi Rosaceae. Mandle jsou rozděleny do dvou typů:

  • sladké, jsou určeny ke spotřebě.
  • hořké se z nich vyrábí mandlový olej, nelze je jíst.

Jak se používají?

Mandle se používají velmi často v kuchyni. Struktura závisí na účelu použití, mohou být nastrouhané na lupínky nebo kousky, rozemleté na máslovou pastu nebo ve formě extraktu,…

Mandljevo pecivo

Proč se nacházejí téměř v každé kuchyni?

Existuje velmi dobrý důvod, proč jsou tak často používány, patří mezi nejcennější ořechy na světě. Kromě vynikající chuti, kterou mandle bezpochyby mají, je používáme hlavně pro jejich dobré vlastnosti, které prospívají našemu zdraví.

  • Mandle jsou velmi bohaté na vitamín E. Vitamín E nás chrání před onemocněním a zpomaluje stárnutí, protože je vynikajícím antioxidantem.
  • Mandle jsou zdrojem vápníku. Patří dokonce k nejbohatším, nikoli živočišným zdrojům, takže jsou velmi populární ve veganské stravě.
  • Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Mnoho lidí to neví, mandle jsou známé tím, že mají hodně tuku, ale tyto jsou nenasycené, což má jiný účinek na naše tělo než jiné tuky.

Mandle jsou extrémně bohaté jídlo. Obsahují mnoho bílkovin, vlákniny draslíku, vápníku,… proto jsou také populární mezi sportovci. Jejich použití je běžné kvůli jejich sladké chuti, ale obsahují nízký počet sacharidů. Mandle a mandlové pečivo je proto skvělý nápad jak mlsat a zároveň se starat o své zdraví.

 

Suroviny na mandlový koláč

Suroviny na polevu:

  • 1 čajová lžička jemně strouhané pomerančové kůry
  • 3 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
  • ¾ šálku mletého kokosového cukru a ještě trochu na posypání
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • ½ čajové lžičky mandlového extraktu

Suroviny na těsto:

  • ¾ šálku řeckého jogurtu
  • 1½ šálku granulovaného kokosového cukru
  • 4 velká vejce
  • 1½ šálku mouky
  • ¾ šálku mandlové mouky, ale ne mandlové moučky
  • ½ šálku mandlového mléka
  • 1 lžíce mandlového rýžového nápoje
  • 3 čajové lžičky prášku do pečiva
  • ¾ čajové lžičky himálajské soli
  • 1 čajová lžička mandlového extraktu
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • ¾ šálku kokosového oleje
  • 1/2 šálku nasekaných mandlí
Mandljevo pecivo

Příprava mandlového koláče

 

1. Na mandlový koláč budeme potřebovat model na dort, do kterého vložíme pečící papír. Předehřejte troubu na 175 stupňů.

2. Začneme pečením mandlí, které nakonec poslouží jako ozdoba.Vezměte mandle a nakrájejte je na polovičky. Poskládejte nakrájené mandle na plech tak, aby se vytvořila vrstva. Ujistíme se, že se mandle nepřekrývají. Vložte plech do předehřáté trouby, pečte 15 minut a promíchejte je po 5 minutách. Mandle jsou pečené tenkrát, když se změní do zlato-hněda. Po upečení je vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

3. Pokračujeme v přípravě polevy. Vezměte pomeranč a jemně nastrouháme jeho kůru, pak ho rozkrojte na polovinu a vymačkejte pomerančovou šťávu. Vezměte malou misku a vložte do ní pomerančovou kůru, pomerančový džus, kokosový moučkový cukr, mandlový a vanilkový extrakt. Míchejte tak dlouho, dokud není poleva zcela hladká. Zakryjte misku s polevou a nechte odpočívat.

Mandljevo pecivo

4. Potřebujeme větší mísu na přípravu těsta. Vložte do něj jogurt, vejce a dobře promíchejte. Pak přidejte mouku, mandlové mléko, mandlovou mouku, prášek do pečiva, vanilkový a mandlový extrakt a nakonec himálajskou sůl. Smíchejte všechny suroviny tak, aby byly dobře spojovány. Přidejte rozpuštěný kokosový olej a znovu promíchejte. Zpočátku se zdá, že olej se dobře nespojí s těstem, takže musíme být vytrvalí a míchat asi 2-3 minuty. Za pořádného míchání se všechny ingredience dobře spojí.

5. Připravené těsto nalijte do modelu dortu. Dáváme pozor, abychom rovnoměrně rozdělili hmotu tak, aby byl koláč rovnoměrně pečen ze všech stran. Pečeme po dobu 35-45 minut. Abychom se ujistili, že je koláč opravdu pečený, používáme párátko. Vyzkoušejte střed těsta (středová část trvá nejdelší dobu pečení). Pokud na párátku není žádná stopa těsta, je koláč hotový.

6. Vyjměte mandlový koláč z trouby a nechte vychladnout asi 10 minut. Pak připravte tác, na kterém budete koláč podávat. Otočením koláč překlopte na tác. Ihned poté pokračujte z polevou, protože koláč by měl být ještě teplý. Poleva se do koláče musí vsáknout.

7. Naším posledním krokem je zdobení koláče. Uděláme to hned, když je koláč navlhčen polevou, takže mandle na něm budou držet. Naskládáme nebo posypeme pečené mandle přes polevu a necháme vychladnout. Nakonec posypeme mandlový koláč práškovým cukrem a náš nádherný dezert je připraven.

 

Delivery
Už jenom 1200Kč do DOPRAVY ZDARMA
Produkty v košíku

V košíku nejsou žádné produkty.

Speciální nabídka pouze tady!

Přidejte k objednávce a ušetřete!

-72%
FatBurn Tea*

Přispívá k metabolismu tuků, odstraňuje přebytečnou tělesnou hmotnost a přirozeně potlačuje pocit hladu

669  187 
-40%
IMUNUP*

Obsahuje 7 aminokyselin 11 vitamínů a 8 minerálů pro imunitní systém

464  278 
-40%
Vitamín D3 v prášku*

Nejvíce biologicky dostupný forma vitamínu d3 prášek

220  132