Magická síla Matchy
Matcha je speciální druh prášku ze zeleného čaje, který se pěstuje v Japonsku. Čaj matcha je perlou japonských zelených čajů a má v Japonsku bohatou kulturní a tradiční hodnotu. Je to jediný čaj, který se pije během japonských čajových obřadů již více než 800 let. Buddhističtí mniši uctívají čaj matcha jako „léčivý elixír“ kvůli mnoha pozitivním účinkům na zdraví.
Zvláštností pěstování čajových lístků
Matcho se pěstuje ze stejné čajovníku (Camellia sinensis) jako všechny ostatní zelené čaje. Zvláštností pěstování čajových lístků matchy je však to, že zastíní plantáže 4 týdny před sklizní a chrání tak keře před přímým slunečním zářením. Díky zastíněné kultivaci se v listech hromadí více chlorofylu a aminokyselin, což dává matcha charakteristickou živou smaragdově zelenou barvu. Listy sbírají ručně a vybírají pouze nejmladší a nejmenší čajové lístky té nejlepší kvality. Kvalita matchy závisí na dalších procesech výroby matcha. Aby se zabránilo oxidačním procesům v listech, aby se zachovala chuť a nutriční hodnota, jsou listy jemně napařeny a vysušeny.
Nutriční hodnota čaje matcha
S každým douškem čaje matcha konzumujeme mega dávku živin, antioxidantů, vlákniny a chlorofylu, kterých čaj matcha obsahuje mnohem více než jiné čaje. Při pití matcha konzumujete celé listy zeleného čaje a tím i všechny jeho živiny. Zatímco uvařený zelený čaj extrahuje do vody jen malý podíl živin. Pro stejný léčivý účinek jako jeden šálek čaje matcha byste měli vypít až 10 šálků čistého zeleného čaje.
Matcha je bohatým zdrojem vitamínů A, C, E, K a komplexem vitamínů B a minerálů (selen, chrom, zinek a hořčík). Matcha má mnoho složek, které jsou silnými antioxidanty: polyfenoly, katechiny a chlorofyl. Obsahuje také velké množství aminokyseliny L-theanin, která působí pohodu.
Nutriční hodnota na 1 g matcha čaje
- Katechiny 105 mg
- EGCg 61 mg
- Aminokyseliny 34 mg
- L-theanin 14,26 mg
- kofein 35 mg
- Vláknina 318 mg
- Sacharidy 447 mg
- Vitamin C 1.75 mg
- Viamin A 291 jednotek
- Potasium 26.6 mg
- Kalorie 3
Připravte si nápoj matcha latté – čaj matcha
Pokud usrkáváte šálek hořkého a nedobrého matcha čaje, znamená, že nedržíte kvalitní matcha čaj v rukou, nebo vám hostitel udělal při přípravě chybu. Správná příprava čaje a jeho kvalita jsou klíčem k prožití skutečné chuti matcha, která je díky vysokému obsahu chlorofylu a aminokyselin velmi jedinečná a bohatá a nakonec zanechává v ústech sladkou chuť.
K přípravě matcha potřebujeme bambusovou metličku, ale můžeme použít i nějaké jiné kuchyňské pěnící náčiní. Dejte asi 1 čajovou lžičku matcha do šálku a přidejte pár kapek studené vody. Pomocí bambusové metličky vytvořte hustou pastu, kterou poté zalijte 1 dcl horké vody. Voda musí být nutně někde mezi 60 – 70 ° C, jinak bude čaj hořký a zničíme účinné látky v čaji. Začneme napěňovat matchu metličkou, děláme rychlé a přímé pohyby ve tvaru písmene W. Podle chuti můžete přidat své oblíbené mléko (můžete také přidat jakékoli rostlinné mléko: rýžové, sójové, mandlové, kokosové nebo ovesné) ) a lžičku agávového sirupu nebo medu.
Dopřejte si doma zelenou bombu pro zdraví a zahrňte do svého dne něco prospěšného pro vaše zdraví.
Produkty v košíku
Speciální nabídka pouze tady!
Přidejte k objednávce a ušetřete!
FatBurn Tea*
Přispívá k metabolismu tuků, odstraňuje přebytečnou tělesnou hmotnost a přirozeně potlačuje pocit hladu
IMUNUP*
Obsahuje 7 aminokyselin 11 vitamínů a 8 minerálů pro imunitní systém
Vitamín D3 v prášku*
Nejvíce biologicky dostupný forma vitamínu d3 prášek