Plán, jak se vzdát cukru
Někteří z nás se rádi podléháme lákavému sladkému občerstvení. Někdy je to hned, jak vstaneme z postele, ale nejčastěji je to po vydatném jídle, odpoledne nebo v nejhorší době – večer. Všichni dobře známe „skříňku plnou sladkostí“, která nás láká. Pokud chcete snížit množství cukru ve vaší stravě nebo úplně vynechat sladkosti, existují jednoduché kroky, jak to udělat co nejsnadněji.
Šokující skutečnost: průměrný člověk konzumuje 22 čajových lžiček cukru denně. Ačkoli cukr nikdy nebyl považován za zdravý, nové důkazy naznačují, že konzumace cukru může způsobit více škody, než se původně myslelo. Cukr může být spouštěčem cukrovky, obezity a srdečních chorob.
Mnoho lidí konzumuje hodně cukru denně, aniž by si to uvědomili. Cukr není jen to, co je baleno na pultech obchodů jako cukr. Bohužel v regálech obchodů je „ukryto“ hodně cukru. Jedná se o hotové výrobky, ve kterých jsou skryté cukry.
Kterým produktům je třeba věnovat zvláštní pozornost:
- Kečup
- Pečivo
- Salátové zálivky
- Omáčky
- Směsi kouření
- Pomazánky atd.
Cukr se však používá také jako konzervační prostředek, protože prodlužuje trvanlivost, zlepšuje chuť a vzhled, je také přítomen v marmeládě, ovocném tvarohu, ovocném jogurtu, v různých konzervovaných potravinách (např. kukuřici, fazolích), nakládaných okurkách, majonéze, instantním čaji, předem připravené směsi na pečení, párku, alkoholu atd. Hodně cukru obsahují také sycené nápoje, nektary, ledové čaje a kompoty.
Pokud najednou dostanete chuť na sladké, můžete udělat následující:
- Vypijte sklenici vody. Někteří lidé říkají, že chuť na sladké může nastat v důsledku dehydratace. Do vody můžete přidat citron.
- Jezte ovoce. Ovoce může pomoci uspokojit touhu po cukru (banány, jablka, pomeranče).
Vyvarujte se zpracovaných sacharidů. Dochází k kolísání cukru v krvi, a dostaneme rychle chuť na sladké. - Úžívejte bylinky a koření. Snižují chuť na sladké (muškátový oříšek, vanilka a skořice).
Používejte zdravé náhražky cukru: kokosový cukr, erythritol, mesquite nebo rohovník, xylitol, jakonový sirup atd. - Nikdy nechoďte na nákup, když máte hlad, protože se ukázalo, že v takovém případě kupujeme více zpracovaných a nezdravých potravin.
- Přečtěte si etikety na potravinách. Před zakoupením produktu se podívejte na etiketu s uvedením množství cukru, které potravina obsahuje. Cukr je skrytý také pod jinými jmény, která obvykle končí písmeny „-oza“; fruktóza, sacharóza, galaktóza, maltóza, laktóza.
Zdravé náhražky bílého cukru
Erythritol je sladidlo bez energie. Má nízký glykemický index a má jen velmi malý vliv na zvýšení hladiny cukru v krvi, proto se jeho použití doporučuje diabetikům a všem, kteří dbají na zdravý životní styl. Vypadá velmi podobně jako cukr, protože je ve formě malých krystalů. Erythritol je pouze o 30% méně sladký než cukr a také tak podobně chutná.
Cukr z kokosové palmy nebo kokosový cukr je zcela přírodní a nerafinovaný. Získává se z květů, které rostou vysoko na kokosových palmách, které pak otevírají a sbírají svůj tekutý nektar. Tento nektar se poté suší na vzduchu a krystalizuje na cukr, který má přirozeně hnědou barvu. Kokosový cukr má jemnou karamelovou chuť, takže je skvělou alternativou běžnému cukru.
Rohovník je přírodní sladidlo z druhů rohovníka a je oblíbené pro svou příjemnou karamelovou chuť. Protože chutná skvěle a sladce, můžete jej použít v mnoha receptech na dezerty.
Jakonový sirup a jakon v prašku
Jacon je kořen, který je pěstován po staletí peruánskými farmáři v Andách. Jeho chuť připomíná karamel a med, ale kořenem připomíná bramboru.
Xylitol nebo březový cukr
Březové sladidlo obsahuje pouze polovinu kalorií než běžný cukr! 100 g xylitolu obsahuje 250 kcal. Užívání xylitolu způsobuje menší zvýšení hladiny glukózy v krvi po požití ve srovnání s běžným bílým cukrem.
Produkty v košíku
Speciální nabídka pouze tady!
Přidejte k objednávce a ušetřete!
FatBurn Tea*
Přispívá k metabolismu tuků, odstraňuje přebytečnou tělesnou hmotnost a přirozeně potlačuje pocit hladu
IMUNUP*
Obsahuje 7 aminokyselin 11 vitamínů a 8 minerálů pro imunitní systém
Vitamín D3 v prášku*
Nejvíce biologicky dostupný forma vitamínu d3 prášek