Promo icon

100% záruka spokojenosti

Promo icon

Doručení do 2-3 pracovních dnů

Promo icon

60 denní právo na vrácení

Promo icon

100% záruka spokojenosti

Promo icon

Doručení do 2-3 pracovních dnů

Promo icon

60 denní právo na vrácení

Proč je hořčík tak důležitý pro naše zdraví?

Hořčík je čtvrtým nejhojnějším prvkem v našem těle. Hraje důležitou roli při regulaci krevního tlaku, glukózy v krvi, při regulaci inzulínu a při metabolismu adenosintrifosfátu (energetické molekuly).  Podílí se na více než 300 enzymatických reakcích, které jsou odpovědné za normální fungování našeho těla, podílí se také na syntéze bílkovin a přenosu nervových podnětů. Ovlivňuje normální psychologické fungování, funkci srdce a zdraví kostí.
Doporučený denní příjem hořčíku je více než 300 mg v závislosti na pohlaví, věku a dalších charakteristikách jedince. Hořčík se nachází v těle většinou v kostech, ale také ve svalech a jiných měkkých tkáních, a nejméně je v extracelulárních tekutinách – v krvi.

 

Dobrým zdrojem hořčíku jsou ořechy, celozrnné výrobky, luštěniny, zelená zelenina, pomeranče, banány. Nedostatek hořčíku se nazývá hypomagnezemie. Diabetici, starší lidé a lidé, kteří mají zvýšené vylučování (sportovci) nebo sníženou absorpci (stres, střevní onemocnění) hořčíku, jsou k tomu nejvíce náchylní. Důsledky hypomagnezémie jsou hypertenze, metabolický syndrom, ateroskleróza, svalové křeče, arteriální kalcifikace a další.

Nedávné studie ukazují, že příjem hořčíku klesá, což může mít vážný dopad na zdraví jedince. Příjem dalších 100 mg / den hořčíku byl spojen s 5% snížením rizika hypertenze, s 8% snížením rizika mozkové příhody. Evropský úřad pro bezpečnost potravin také schválil několik zdravotních tvrzení týkajících se horčíku.
Doplnění pestré a vyvážené stravy hořčíkem se doporučuje všem jednotlivcům, kteří by chtěli předcházet subklinickému nedostatku hořčíku, zejména pokud chtějí dosáhnout optimální koncentrace hořčíku v těle a předcházet chronickým onemocněním, včetně ischemické choroby srdeční.

 

1 Rosanoff A. et al., 2012. Suboptimální stav hořčíku ve Spojených státech: jsou podceňovány zdravotní důsledky? Recenze výživy 70; 153–164 2 Grober U. et al., 2015. Hořčík v prevenci a terapii. Živiny 23; 7: 9, 8199-8226 3 NIJZ, 2016. Referenční hodnoty pro příjem energie a příjem živin. 4 Han in sod., 2017. Vztah dávka-odpověď mezi příjmem hořčíku ve stravě, koncentrací hořčíku v séru a rizikem hypertenze: systematický přehled a metaanalýza prospektivních kohortních studií. Výživový deník 16; 16:26 5 DiNicolantonio J.J. in sod., 2018. Subklinický nedostatek hořčíku: hlavní příčina kardiovaskulárních onemocnění a krize veřejného zdraví 5: 1 6 Larsson C.S., 2012. Příjem hořčíku v potravě a riziko cévní mozkové příhody: metaanalýza prospektivních studií. The American Journal of Clinical Nutrition, 95: 2, 362-366 7 Národní portál o potravinách a výživě, www.prehrana.si/sestavine-zivil/minerali/magnezij

-15%

Magnesium (Hořčík)

Nejvyšší kvalita a biologicky dostupná forma hořčíku

225  191 
Delivery
Už jenom 1200Kč do DOPRAVY ZDARMA
Produkty v košíku

V košíku nejsou žádné produkty.

Speciální nabídka pouze tady!

Přidejte k objednávce a ušetřete!

-72%
FatBurn Tea*

Přispívá k metabolismu tuků, odstraňuje přebytečnou tělesnou hmotnost a přirozeně potlačuje pocit hladu

669  187 
-40%
IMUNUP*

Obsahuje 7 aminokyselin 11 vitamínů a 8 minerálů pro imunitní systém

464  278 
-40%
Vitamín D3 v prášku*

Nejvíce biologicky dostupný forma vitamínu d3 prášek

220  132