Zlatá vláknina
Vlákninu lze najít v různých potravinách, většinou v fazolích, ječmeni, růžičkové kapustě, zelí, jablkách … Můžeme říct, že se jedná o sacharidy, které tělo nedokáže strávit a mají důležitou ochrannou roli ve výživě člověka.
Často mluvíme o rozpustné a nerozpustné vláknině. Rozpustná vláknina bobtná a zpomaluje trávení během metabolického procesu, zatímco nerozpustná vláknina umožňuje, aby výkaly rychleji procházely střevy a zajišťují optimální trávení.
Oba jsou pro tělo důležité a prospěšné, protože dodávají pocit sytosti – zabraňují nadměrnému příjmu potravy, snižují energetickou hustotu jídla, snižují glykemický index, mají příznivý účinek na trávení a následně potlačují nástup moderních nemocí.
Přibližná hodnota pro příjem vlákniny ve stravě u dospělých je nejméně 30 g / denně (tzn. přibližně 16,7 g / 1 000 kcal u žen a 13 g / 1 000 kcal u mužů (pro věkovou skupinu 25 až 50 let a nižší aktivitu (PAL 1.4))1.
Chcete-li dosáhnout orientační hodnoty, postupujte podle těchto tipů:
- ovoce nebo zelenina by měly být součástí každého jídla
- u hlavních jídel je doporučené množství ovoce nebo zeleniny alespoň dvě hrsti
- konzumace výrobků s vyšším obsahem vlákniny (celozrnný nebo ovesný chléb, ovesné nebo kukuřičné vločky, rýže nebo pohanková kaše)
- jíst celé ovoce a zeleninu
1 NIJZ, 2016. Referenční hodnoty pro příjem energie a příjem živin.
Produkty v košíku
Speciální nabídka pouze tady!
Přidejte k objednávce a ušetřete!
FatBurn Tea*
Přispívá k metabolismu tuků, odstraňuje přebytečnou tělesnou hmotnost a přirozeně potlačuje pocit hladu
IMUNUP*
Obsahuje 7 aminokyselin 11 vitamínů a 8 minerálů pro imunitní systém
Vitamín D3 v prášku*
Nejvíce biologicky dostupný forma vitamínu d3 prášek